Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

W przyklasztornej kuchni w Nowym Sączu pachnie już świętami

  • Nowy Sącz
  • date_range Wtorek, 2015.12.01 11:15 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 07:51 )
Produkcja świątecznych pierników ruszyła pełną parą. Siostry niepokalanki z Białego Klasztoru w Nowym Sączu rozpoczęły wypieki bożonarodzeniowych słodkości. Z piernikowego ciasta przygotowywane są bombki, aniołki, szopki i choinki.

Fot. Marta Jodłowska

Posłuchaj co mówią kucharki z przyklasztornej kuchni
Siostry niepokalanki w Nowym Sączu rozpoczynają świąteczne wypieki

W przyklasztornej ciastkarni przyjmowane są już także świąteczne zamówienia. Praca w kuchni trwa od świtu do późnego wieczora.

- Przygotowujemy już mielony mak. Przed świętami w sumie potrzebnych będzie 150 kg maku. W piekarniku pieką się już biszkopty i klasztorny chleb - mówią pracownice przyklasztornej kuchni. 

Wypieki sióstr niepokalanek trafiają na stoły w całej Polsce. Jak mówi niepokalanka siostra Daria - zamawiają je m.in. mieszkańcy Warszawy i Gdańska. Niektóre słodkości wysyłane są także za granicę. Częściowy dochód ze sprzedaży ciast przeznaczony jest na szkoły, które prowadzą siostry niepokalanki w Nowym Sączu.

 

 

Marta Jodłowska

Tematy:
Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię