- A
- A
- A
W przyklasztornej kuchni w Nowym Sączu pachnie już świętami
Produkcja świątecznych pierników ruszyła pełną parą. Siostry niepokalanki z Białego Klasztoru w Nowym Sączu rozpoczęły wypieki bożonarodzeniowych słodkości. Z piernikowego ciasta przygotowywane są bombki, aniołki, szopki i choinki.W przyklasztornej ciastkarni przyjmowane są już także świąteczne zamówienia. Praca w kuchni trwa od świtu do późnego wieczora.
- Przygotowujemy już mielony mak. Przed świętami w sumie potrzebnych będzie 150 kg maku. W piekarniku pieką się już biszkopty i klasztorny chleb - mówią pracownice przyklasztornej kuchni.
Wypieki sióstr niepokalanek trafiają na stoły w całej Polsce. Jak mówi niepokalanka siostra Daria - zamawiają je m.in. mieszkańcy Warszawy i Gdańska. Niektóre słodkości wysyłane są także za granicę. Częściowy dochód ze sprzedaży ciast przeznaczony jest na szkoły, które prowadzą siostry niepokalanki w Nowym Sączu.
Marta Jodłowska
Komentarze (0)
Najnowsze
-
15:15
Te tyczki w zimie mogą uratować życie, ale ktoś ciągle je niszczy na Babiej Górze
-
14:35
Prognoza na najbliższe dni nie napawa optymizmem. Będzie zimno
-
13:11
Zapowiada się kolejny rok z rekordową frekwencją na zamku w Muszynie
-
11:00
Domówka wśród książek i poczęstunek inspirowany literaturą - Kraków szykuje się na Noc Księgarń
-
10:44
Zmiany w organizacji ruchu na Wzgórzach Krzesławickich w Krakowie. Kierowcy będą zadowoleni
-
10:24
Fałszywe zbiórki i szabrownictwo na terenach objętych powodzią
-
07:23
W Tatrach spadł pierwszy jesienny śnieg, fatalne warunki na szlakach
-
06:57
Kawa obchodzi swoje święto. Barista podpowiada, jak odróżnić dobre ziarna od kiepskich
-
15:05
Przebarwienia - niechciane pamiątki lata
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze