Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Roślinnie Jemy w Przystanku Kulinarnym

Veganuary rządzi już od ośmiu lat. Veganuary, czyli styczeń poświęcony weganizmowi, to międzynarodowy projekt, którego celem jest promowanie roślinnego jedzenia. Narodził się w Wielkiej Brytanii i od 2014 roku sukcesywnie rośnie w siłę, zwiększa swój zasięg, uświadamia zarówno konsumentów jak i producentów żywności, że zmiany są koniecznie. Roślinne jedzenie, weganizm to już nie jest zwykły trend, to ogromna fala zmian, które widać już gołym okiem, chociażby na półkach sklepowych, i to nie w małych sklepikach, dedykowanych ludziom zainteresowanym dietą roślinną, ale także na półkach wielkich sieci handlowych. Co dzieje się obecnie na rynku produktów roślinnych, co wydarzyło się w minionym roku, i czy zostanie weganinem to prosta sprawa, rozmawiałam z Maciejem Otrębskim z RoślinnieJemy – kampanii na rzecz wspierania rozwoju i promocji roślinnych produktów.

W pierwszej części programu rozmawialiśmy o tym czy łatwo jest zostać weganinem w Polsce, jakie są motywacje, co kieruje ludźmi, którzy decydują się na zmianę żywienia, nakreśliliśmy też portret polskiego weganina.

Maciej Otrębski mówił też gdzie szukać wiarygodnych informacji na temat roślinnego jedzenia, czy gotowe roślinne jedzenie jest dobrej jakości i czy jest produkowane w sposób przejrzysty oraz co nowatorskiego pojawiło się na rynku w ubiegłym roku. Było też sporo inspiracji kuchennych

W biblioteczce przystankowej pojawiła się nie książka a czasopismo. Paulina Bandura zaproponowała "Autoportret. Pismo o dobrej przestrzeni. Czasopismo wydawane jest w Krakowie od 2002 roku i skupia się na tematach związanych z organizowaniem dobrej przestrzeni

Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię