Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Maczanka po krakowsku

  • date_range Środa, 2012.08.22 11:11 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 01:04 )


Rodowód maczanki po krakowsku nie jest zbyt poetyczny – była popularna głównie wśród biednych krakowskich studentów przez niski koszt potrzebnych do niej składników oraz ich łatwą dostępność. Sporządzano ją bowiem, co tu dużo mówić, z resztek – sosem spod pieczeni wraz ze skrawkami mięsa zalewano bułkę (nierzadko czerstwą), co dawało sycący, choć niezbyt wykwintny, posiłek. Dzisiejsza maczanka krakowska jest posiłkiem bardziej „eleganckim”, z dużymi, soczystymi kawałkami schabu i pyszną cebulką.

MACZANKA PO KRAKOWSKU


800g karkówki,
sól i pieprz,
3-4 łyżki oleju
kminek,
3 lub 4 duże cebule,
1 bułki kajzerk,

1/2 szklanki czerwonego wina


Mięso oprószyć solą i pieprzem, posypać kminkiem. Następnie zrumienić ze wszystkich stron na silnie rozgrzanym oleju. Przełożyć do naczynia żaroodpornego, podlać kilkoma łyżkami wody, przykryć i piec przez 1,5 godziny. Cebule obrać, pokroić w krążki i smażyć przez 20 minut. Dolać kilka łyżek sosu własnego z karkówki.
Gdy mięso jest gotowe, wyjąć je i pokroić w plastry. Bułkę rozkroić na połówki, zamoczyć w sosie z karkówki. Następnie danie wyłożyć na talerz, bułkę przekładając mięsem. Całość polać sosem i cebulą. Smacznego!


Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

Maczanka po krakowsku
Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię