Z aplikantem adwokackim Jakubem Staszkiewiczem rozmawia Marzena Florkowska.


Zima w tym roku wyjątkowo łagodna, ale to nie oznacza, że jest ona równie przyjazna dla tych, którzy pracują na zewnątrz. Latem przypominamy o prawach pracowników do dodatkowych napojów chodzących i krótszego czasu pracy, podobnie jest i zimą. Jakie obowiązki o tej porze roku mają pracodawcy?

 

Jako okres zimowy uważany jest czas od 1 listopada do 31 marca. Przy temperaturze otoczenia poniżej plus 10 stopni Celsjusza pracodawca obowiązany jest zapewnić pracownikom ciepłe napoje, a przy dużym wysiłku fizycznym także ciepłe posiłki regeneracyjne.

 

Przepisy Kodeksu Pracy dość precyzyjnie określają, ile kalorii trzeba stracić, by taki posiłek otrzymać, ale w praktyce raczej trzeba się kierować zdrowym rozsądkiem.

 

Mężczyźni muszą spalić powyżej 1500 kalorii, a kobiety więcej niż 1000 kalorii, ale w miejscu pracy trudno jest wyliczyć ten wydatek energetyczny, więc jest to sprawa zdroworozsądkowa.

 

Czy pracodawca musi zapewnić pomieszczenie, w którym pracownicy mogą odpocząć, ogrzać się, zjeść posiłek?

 

Tak, takie pomieszczenie socjalne musi zostać udostępnione pracownikom, podobnie jak odzież ochronna: kurtki, rękawiczki, buty.