Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Siuśpaj z Woli Rzędzińskiej Produktem Tradycyjnym

  • Tarnów
  • date_range Poniedziałek, 2012.12.03 21:43 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 06:08 )
Potrawa spod Tarnowa wpisana została na listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

fot.P.Topolski

Siuśpaj to kasza jęczmienna z suszonymi śliwkami, przyrządzana przez gospodynie z Woli Rzędzińskiej.
Dzięki wpisaniu na listę Produktów Tradycyjnych jego nazwa będzie prawnie chroniona a sam siuśpaj będzie mógł reprezentować Gminę Tarnów jako jej lokalny i tradycyjny przysmak.


Lista Produktów Tradycyjnych tworzona przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi liczy obecnie nieco ponad tysiąc pozycji. Małopolskę reprezentuje na niej około 60 produktów to między innymi bryndza podhalańska, kiełbasa lisiecka, chleb prądnicki, a teraz także tarnowski siuśpaj.


Do przyrządzenia tej potrawy potrzebne są: kasza jęczmienna, suszone śliwki, suszone gruszki, woda oraz miód. Śliwki i gruszki należy namoczyć w wodzie około 12 godzin, a następnie zagotować. Do gotujących się owoców dodać kaszę jęczmienną i gotować na wolnym ogniu. Gdy kasza będzie miękka potrawę dosłodzić miodem. Można dodać szczyptę soli. Smacznego!

(Agnieszka Wrońska)




Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię