Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Yerba Mate Green BIO - oryginalny prezent i nie tylko!

Głęboki aromat owoców truskawki i słonecznej brazylijskiej dżungli? To da się połączyć! W Yerba Mate Green Fresa Frutilla znajdziesz unikatową kompozycję pobudzającego ostrokrzewu paragwajskiego z Ameryki Południowej wraz z lokalnymi, polskimi owocami i ziołami. Tego typu mieszanki potrafią pozytywnie uzależnić, ponieważ łączą w sobie to, co wszyscy kochamy najbardziej: zdrową energetyzację ciała oraz smaki znane od dzieciństwa i przynoszące miłe wspomnienia.

Yerba Mate Green - brazylijska świeża, zielona yerba!

Yerba mate zestaw prezentowy

Yerba Mate Green Fresa Frutilla składa się z grubo ciętych listków yerba mate, bez pyłu, a także bez dymnego aromatu. Wynika to ze sposobu produkcji tej marki yerby – jest ona suszona bez dymu (sin humo) oraz nie leżakuje, tylko świeża trafia do opakowań. Dzięki temu Mate Green zachowuje wysoką zawartość substancji korzystnych dla organizmu. Jest w niej kompleks witamin i minerałów, jak i antyoksydanty, ksantyny (w tym kofeina/mateina) czy saponiny. Co więcej, organiczna produkcja Yerba Mate Green wpływa na jej wspaniały, łagodny smak – bez nadmiaru goryczy, za to z przyjemnymi nutami trawy i ziół. W mieszance Mate Green Fresa Frutilla dochodzą do tego przemyślnie dobrane rośliny i suszone owoce.

Truskawkowa moc Yerba Mate Green Fresa Frutilla

Susz Yerba Mate Green z owocami

Kompozycja smakowa Mate Green Fresa Frutilla to orzeźwiający susz mięty i trawy cytrynowej, który wspólnie z właściwościami yerba mate wysoce oddziałuje na lepszą przemianę materii. Do tych roślin dodane zostały owoce ukochanych przez Polaków truskawek oraz owoce czarnego bzu – duże, suszone kawałki! To wszystko zaś otoczone naturalnym aromatem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Mate Green Fresa Frutilla może być świetną yerbą dla początkujących, jak i dla każdego stęsknionego za beztroską lata. Pobudzająca, odżywiająca organizm i ekologiczna Mate Green z ziołami i owocami zaczaruje wszystkich miłośników zielonej yerby oraz polskich smaków.

Składniki Mate Green Fresa Frutilla:

  • Yerba Mate Green 91%
  • owoce truskawki
  • mięta
  • trawa cytrynowa
  • owoce czarnego bzu
  • aromat naturalny

Gdzie warto kupić yerba mate?

Zapraszamy serdecznie na zakupy do jednego z największych i najstarszych sklepów internetowych z yerba mate. Nasz Yerba Mate Sklep - YerbaMarket.com oferuje kilkadziesiąt mieszanek Yerba Mate Green z owocami, ziołami oraz inne najlepsze marki yerba mate, zestawy startowe i prezentowe, a także inne akcesoria. Nasi klienci znajdą u tam również poradniki jak parzyć yerba mate, jak pić i cieszyć się jej właściwościami. Serdecznie zapraszamy!

Historia yerba mate

Uprawy ostrokrzewu paragwajskiego

Uprawiana yerba mate jest rośliną średniej wielkości (w naturze może osiągać nawet kilkanaście metrów wysokości) i przycina się ją gdy osiąga wysokość od 3 do 6 metrów. Ostrokrzew paragwajski ma twarde, błyszczące liście o ostrych, ząbkowanych krawędziach, które pozostają na roślinie przez trzy lata. Z tego powodu nazywany jest również „wiecznie zielonym drzewem”. Kwitnie pomiędzy październikiem, a grudniem. Owocami są nieduże, czerwone jagody, dojrzewające pomiędzy styczniem, a marcem. Nie są one jednak wykorzystywane w celach spożywczych.

Pierwsi użytkownicy yerby

Indianie plemienia Guarani, mieszkający nad rzeką Paraguay w Ameryce Południowej, nazywali tę roślinę „caa”, czyli po prostu „ziele”. Zazwyczaj zrywali całe gałęzie z dzikorosnących ostrokrzewów, susząc je i wędząc nad ogniskiem. Naczynia napełniali grubo pokruszonym suszem tylko w niewielkiej ilości, podczas gdy dziś naczynia wypełnia się nawet do 75% objętości, a po nalaniu wody wypijali napar cedząc drobiny przez zęby. Jednak dzisiaj stosowana rurka do picia mate, czyli bombilla jest również wynalazkiem Indian plemienia Guarani. Pierwotnie za naczynia do yerba mate służyły wysuszone i wydrążone owoce tykwy. Dzisiaj oprócz tykw w przeróżnych odmianach (np. grubościenne „porongo” używane w Brazylii) używa się naczyń glinianych i ceramicznych, naczyń z drewna palo santo („Świętego Pnia”) i algarrobo, matero metalowych, a nawet z tworzyw sztucznych.

Wyślij opinię na temat artykułu

Komentarze (0)

Brak komentarzy

Dodaj komentarz

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię