Radio Kraków
  • A
  • A
  • A
share

Przystanek kulinarny zagląda do piekarni

W sobotę 16 października, w Światowym Dniu Chleba ale także w Światowym Dniu Żywności, Przystanek Kulinarny wybrał się do piekarni. Dlaczego właśnie tam? Bo to chleb jest tym produktem, który wyrzucamy najczęściej, marnujemy tonami. Gościem programu był piekarz z piekarni Ferment w Zielonkach - Marcin Jabłoński, który opowiadał o pracy piekarza, o tym jak się robi dobry chleb, dlaczego mąka eko lub bio jest lepsza od standardowej i jak ten chleb oraz inne rodzaje pieczywa zabezpieczyć przed zmarnowaniem

Jak wygląda praca piekarza?

Marcin Jabłoński opowiadał nam też, co składa się na cenę pieczywa, jakie wyzwania stawiają sobie piekarze i czy chleb może być produktem lokalnym.

Co składa się na cenę pieczywa? Posłuchaj!

Książką, którą Paulina Bandura polecała w tym Przystanku, była "Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni" Agnieszki Kołodyńskiej Walków. To książka o podróżowaniu i poszukiwaniu korzeni rodzinnych, ale są tam również przepisy.

Posłuchaj o książce "Przy rumuńskim stole. Historie prosto z kuchni"
Autor:
Brak nazwy

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię