- A
- A
- A
Miniprzewodnik po Wysowej
Wody lecznicze, kultura i historia Łemków oraz charakterystyczne dla krajobrazu Beskidu Niskiego cerkwie. Wysowa zaprasza!Rozlewnia wód mineralnych – to to miejsce, w którym butelkuje się wodę i wysyła w dalszą podróż. Naszym przewodnikiem był Grzegorz Wacek, dyrektor ds. produkcyjno-handlowych.
Wysowa-Zdrój to uzdrowisko o tradycjach sięgających średniowiecza, które posiada w swoich zasobach wody mineralne o zróżnicowanych właściwościach. Aktualnie czynnych jest 12 źródeł, z których część dostępna jest w Pijalni Wód Mineralnych w centralnej części Parku Zdrojowego, w okolicy którego znajdują się rodzinne place zabaw oraz miejsca odpoczynku. Pijalnia została oddana do użytku w 2006 r. Zaprojektowano ją w miejscu i na wzór dawnej pijalni wód mineralnych, która w latach 60. uległa spaleniu, w oparciu o dostępne materiały archiwalne.
Oprócz naturalnego piękna tych słabo zaludnionych terenów turysta znajdzie tutaj również ślady historii: zabytkowe budowle architektury sakralnej (drewniane cerkwie i kościoły), cmentarze z I wojny światowej, zabytkowe układy architektoniczne łemkowskich wsi, przydrożne krzyże i kapliczki.
Cerkiew w Kwiatoniu pod wezwaniem Świętej Paraskewy, została wzniesiona w drugiej połowie XVII w. Świątynia jest klasycznym przykładem łemkowskiej architektury cerkiewnej, a ze względu na swoje proporcje uważana za jedną z najpiękniejszych cerkwi w Polsce. We wnętrzu zachowało się bogate wyposażenie z XVIII i XIX w., utrzymane w tradycji późnobarokowej. W 2013 roku została wpisana na Listę Światowego Dziedzictwa UNESCO.
Kuchnia łemkowska łączy w sobie wpływy polskie, rusińskie, węgierskie i słowackie. To kuchnia chłopska, typowa karpacka. Często na stole pojawiały się potrawy jarskie. Mięso serwowano tylko przy dużych okazjach. Ważnym elementem tej kuchni są kiszonki różnego rodzaju. Prawdziwą pasjonatką tej tradycyjnej kuchni łemkowskiej jest Irena Sulicz, szefowa kuchni Gościnnej Chaty. Przyrządziła fuczki, czyli placki z kiszoną kapustą i kiszeniaki to rodzaj gołąbków, też – a jakże - z kiszoną kapustą.
Okolice Wysowej to także artyści i rzemieślnicy. Mówimy dużo o gotowaniu i dobrym jedzeniu, ale żeby przyrządzić smaczne potrawy, trzeba mieć odpowiednie narzędzia. Mówi się, że dobry szef kuchni powinien mieć dobre noże, ale my dorzucimy do tego coś jeszcze - powinien mieć też dobre łyżki. W nieodległej Nowicy swój warsztat ma Piotr Michniak, łyżkarz. Co ważne, łyżkarz z pokolenia na pokolenie.
Pobliski zbiornik wodny w Klimkówce daje duże możliwości w zakresie uprawiania sportów wodnych. To tutaj swoją szkołę SportSoul założyła Magdalena Tabiś, surferka i instruktorka, która wcześniej szkoliła amatorów na Półwyspie Helskim.
Centrum Produktu Turystycznego i Kulturowego Beskidu Gorlickiego w Wysowej –Zdroju organizuje m.in. warsztaty, szkolenia, prelekcje z prezentacjami multimedialnymi, konferencje, spotkania tematyczne, kursy, degustacje tradycyjnych potraw, wystawy twórców ludowych i wiele innych. Budynek powstał w wyniku realizacji projektu współpracy pn. „Poznaj, szanuj, rozwijaj”. Centrum jest miejscem służącym zachowaniu wieloletnich tradycji, w którym znajdować się będą m.in. materiały promocyjne, eksponaty, a także informacja na temat produktów i usług lokalnych oraz promocja oferty turystycznej tj. bazy noclegowo-wypoczynkowej, zasobów przyrodniczo-kulturalnych, imprez kulturalnych, rekreacyjnych.
Hucuły to niewielkie, prymitywne koniki górskie. Są jedną z najstarszych polskich ras o skonsolidowanym genotypie. Są doskonałymi stępakami pod wierzch. Nie wiadomo, jakie jest pochodzenie rasy koni huculskiej. Nazwę swą wywodzą od górali ruskich- Hucułów, ludności o specyficznej kulturze, dla których koni odgrywały bardzo ważną rolę w życiu codziennym
To idealne miejsce do wypoczynku. Park został zmodernizowany i powiększony. Powstały nowe alejki, amfiteatr, fontanna oraz altany i miejsca wypoczynku.
Partnerzy
Najnowsze
-
11:41
Zmiany w rządzie dokonane. Prezydent powołał czterech nowych ministrów
-
11:25
Bezpłatne szkolenie „E-eksport. Wielkie możliwości dla małych firm” 23 maja w Krakowie
-
11:18
Po pożarze w Siemianowicach Śląskich: minęło główne zagrożenie dla rzek
-
11:13
Nic dziwnego! Nadchodzi 26. edycja Małopolskich Dni Dziedzictwa Kulturowego
-
11:03
Parafia mariacka ma nowego administratora. Ma on zastąpić dotychczasowego proboszcza
-
10:32
Możemy pochwalić się wspaniałą listą lektur nieczytanych
-
10:29
18-latek z Mszany Dolnej stracił prawo jazdy, którego jeszcze nie zdążył odebrać
-
10:03
Wystawa "San i Aka. Rdzenne kultury Afryki Subsaharyjskiej"
-
09:47
Kings of Leon - Can we please have fun
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
-
08:13
RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…