Podłaźniczka, światy i języki

W tradycyjnej zagórzańskiej izbie nie mogło zabraknąć podłaźniczki - starszej siostry choinki. Przyniesienie szczytu drzewa świerkowego należało do głowy rodziny. Anna Cichańska, Krystyna Kaczmarczyk i Halina Kołodziej z Koła Gospodyń Wiejskich Olszówka od lat przygotowują kolorowe ozdoby: światy z opłatka, kolorowe jeżyki, łańcuch bibułkowy, orzech zawinięte w sreberko i jabłka.

Świąteczne wierzenia i zwyczaje u Zagórzan

Pod wigilijnym stołem kładziono łańcuch. Domownicy, którzy dotykali go stopami liczyli na brak odcisków w kolejnym roku. Siekiera w izbie miała z kolei odstraszyć wszystkie złe moce i zapewnić spokój w rodzinie. Domy, gdzie były panny na wydaniu oznaczano gałązkami jodłowymi. Jak zaznaczała Klaudia Gawronek, miłośniczka kultury zagórzańskiej - region jest zróżnicowany pod względem wierzeń, ale i pod względem kolędowego repertuaru. Najczęściej jednak śpiewano "Pasły się owce pod borem", "Panienka Maryjo" oraz "My też pastuszkowie".

Tradycyjne smaki

Nie barszcz z uszkami, a "korpielanka", czyli rodzaj postnej zupy na brukwi z dodatkiem mleka. Do tego koniecznie pierogi ze śliwką suszoną i galas - kompot z suszu. Tę tradycję kulinarną podtrzymują Teresa Dawiec, Anna Tęczar-Michorczyk, Edyta Tromiczak oraz Józefa Weglarz z Koła Gospodyń Wiejskich Łętowe.

Kapela Kościelnioki - rodzinne muzykowanie

Dorota, Adrian, Grzegorz i Marianna Kościelniakowie są rodzeństwem. Rodzinna kapela działa w ramach Stowarzyszenia Miłośników Kultury Góralskiej "Pod Cyrlom". Miłość do muzyki zaszczepił w nich dziadek Józef, który był znanym muzykantem weselnym. Natomiast wujek nauczył ich tańca "koń".

Zagórzańskie Dziedziny

Zagórzańskie Dziedziny łączą Gorce i Beskid Wyspowy, ale łączą także ludzi, których pasjonuje kultura ludowa Górali Zagórzańskich - przekonywała Magdalena Polańska z Gminy Mszana Dolna. Ponadto, jest to marka lokalna przyznawana najlepszym produktom i usługom związanym z regionem zagórzańskim. Można więc zakosztować m.in. miodów czy serów, bądź wziąć udział w warsztatach kulinarnych z przygotowywania chociażby sapki, czyli typowego w tym rejonie śniadania.