Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

kiełbasa lisiecka

  • date_range Czwartek, 2012.07.19 08:25 ( Edytowany Sobota, 2021.05.29 00:46 )


Kiełbasa wytwarzana jest wyłącznie z delikatnego mięsa wieprzowego - schabu i szynki. Ma ciemnobrązową barwę i lekko lśniącą skórkę. Dominuje w niej smak mięsa wieprzowego z delikatnie wyczuwalną nutą czosnku.

Tradycja wytwarzania kiełbasy lisieckiej kontynuowana jest nieprzerwanie w rejonie Liszek, Czernichowa i Nowej Wsi Szlacheckiej od wielu pokoleń. W czasie II wojny światowej wyrób tej kiełbasy był utrudniony, jednak nie zaprzestano go. W okresie powojennym masarze wyrabiali ją nadal, mimo, że nie było to legalne. Kiełbasa lisiecka caly czas wytwarzana jest według starej, tradycyjnej receptury.

Kiełbasa lisiecka jest obok tradycyjnych polskich kabanosów i kiełbasy krakowskiej uznawana za najbardziej popularną polska kiełbasę. Nic więc dziwnego, że w 2005 roku została wpisana na europejską listę produktów tradycyjnych.



Przepis:

Potrzebne składniki:
trójka wieprzowa (mięso ścięgniste)
dwójka wieprzowa (szynka)
jedynka wieprzowa, (chude mięso)
czosnek
pieprz
sól
jelito wołowe naturalne
peklosól
ziele angielskie liść laurowy

Sposób przyrządzenia:

Mięso należy pokroić w drobne części. Następnie w peklowni, gdzie temperatura powinna sięgać 1 stopnia, marynuje się mięso przez minimum 48 godzin. Marynatę przyrządza się z peklosoli, liścia laurowego i ziela angielskiego. W trakcie peklowania można zmienić marynatę na świeżą. Zamarynowane mięso należy drobno zmielić, dokładnie wymieszać, dodając czosnek i pieprz, a następnie umieścić w jelitach wołowych. Pozostawić na dwie godziny do leżakowania, a następnie uwędzić. Kiełbasy należy wędzić przez 4 godziny w wędzarni opiekanej drzewem bukowym, olchowym lub z drzewa owocowego. Smacznego!

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 

 

 

 

 

Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię