Kuchnia regionalna
Czym się różni kwaśnica od kapuśniaku?
Czym się różni kwaśnica od popularnego kapuśniaku? Odpowiedź na to pozornie trudne pytanie jest oczywista dla każdego mieszkańca Podhala. Do kapuśniaku dodaje się także inne warzywa oprócz kapusty. O przepisie na kwaśnicę Kalinie Szyszce-Treppie opowiadała góralka, Zofia Łukaszczyk. Posłuchaj:
Małopolskie podpłomyki
Podpłomyk to najstarsza forma chleba. Określany jest także pieczywem prymitywnym. Jednak to właśnie za tę prostotę tak bardzo polubił go Jan Paweł II. Na zadane przez Kalinę Szyszkę-Treppę pytanie, jaka potrawa jest najbardziej znana w Niegowici, odpowiada Maria Mleczko, przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich w Gdowie. Posłuchaj:
Łazańskie łazanki
Łazanki to danie, które postrzegane jest jako zwyczajne i przeciętne. Kalinie Szyszce-Treppie udało się jednak odnaleźć miejsce w Polsce, gdzie ta potrawa traktowana jest ponad wszystkie inne dania. To małopolskie Łazany, z których łazanki się wywodzą.
Żur po małopolsku
Żurek to jedna z najpopularniejszych zup w Polsce. Jednak w każdym domu smakuje inaczej. Nie jest to tylko kwestia różnych proporcji składników dodawanych podczas gotowania tej zupy. Powodem jest duża ilość rodzajów żurku.
Czas na lekkostrawną moszczenicką kuchnię
Wiosna rozgościła się na dobre w naszym menu, więc czas na lekkostrawną moszczenicką kuchnię. Gorlickie gospodynie proponują gołąbki niezwijane a siostra sołtysowej Moszczenic Stanisława Mardyła objaśnia, jak wykonać danie składające się z trzech rodzajów zboża w tym kaszy manny, czy jak mawiają małopolskie gospodynie grysiku. Manna jest jednym z najstarszych produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali ten rodzaj kaszy, bo szybko zaspokaja głód. W gołąbkach gorlickich gospodyń grysik pełni jeszcze jedną funkcję.
Kluski kudłate znane nie tylko na południu Małopolski
"Wróć braciom, coś wiedzą zdobył. Nie przecinaj korzeni łączących Cię z rodzinną ziemią, Choćbyś na końcu świata się znalazł" - pisał Władysław Orkan. My dziś tę wiedzę o zwracamy i utrwalamy podając przepis na danie regionalne okolic Nowego Sącza. Ta potrawa jest znana nie tylko mieszkańcom południa Małopolski. A mowa o kluskach kudłatych, które można łatwo i szybko przygotować, o czym zapewnia gospodyni, pani Bogusia z Przysietnicy w powiecie nowosądeckim. Posłuchaj:
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
- chevron_left
- 1
- 2
- 3
- 4
Najnowsze
-
19:59
MŚ w kolarstwie: Kopecky obroniła tytuł, Niewiadoma na 17. miejscu
-
18:51
Rycerze, broń i warsztaty. Średniowiecze zawitało do Niepołomic
-
18:27
To rzadkość nawet na terenach leśnych, ale zdarzyło się w centrum Zakopanego. Jelenie stoczyły walkę
-
17:59
Wygrana Pałacu Młodzieży na inaugurację II-ligowych rozgrywek. "Chłopcy pokazali serce do grania"
-
16:43
Żubry bezradne pod Jasną Górą
-
15:28
Redyk jesienny w Zawoi. Bacowie uroczyście spędzili owce z Hali Barankowej. FILM
-
15:05
Przebarwienia - niechciane pamiątki lata
-
14:33
Są poprawki do budżetu na 2025 rok. Będą nowe środki dla powodzian i na odbudowę
-
22:30
Filozofia uprzedmiotowiła zwierzęta na wieki