Smakołyk zarezerwowany niegdyś wyłącznie na święta i rodzinne uroczystości najwyższej rangi. Ma słodki, dystyngowany smak i niepowtarzalny aromat.
Jodłownicki kołacz z serem rozpowszechniony jest głównie na terenie Limanowszczyzny oraz położonej w województwie małopolskim gminy Jodłownik Przygotowywany jest ze starannie dobranych składników ciasta i sera najlepszej jakości. Gospodynie od zawsze starały się udoskonalać smak wyjątkowego specjału. Jedno pozostaje jednak niezmienne: tak jak przed wiekami, cieszy podniebienie lekko słodkawym smakiem drożdżowego ciasta i aromatem dodanego do niego sera.
Kołacz jest okrągły z widocznym uwypukleniem z sera, skórkę na złocistą, miąższ z sera zrumieniony od złocistego do jasnobrązowego. Jego konsystencja jest właściwa dla ciasta drożdżowego, ser musi być dobrze zmielony bez grudek i lekko wilgotny.
- A
- A
- A
Kołacz jodłowicki
Kołacz był znany od wieków – początkowo jako produkt wypiekany na uroczystości weselne i odpustowe. Teraz jest powszechnie dostępny, ale...
Jeden z pierwszych opisów kołacza można spotkać w Encyklopedii staropolskiej ilustrowanej wyd. III Zygmunta Glogera. Autor twierdzi, iż nazwa „kołacz” pochodzi od koła. Korsch w Archiv für slovische Philologie (IX, 517-518) powiada: "Prawdopodobnie odwieczny to wyraz Wschodu, szeroce rozpowszechniony, że kołacz jest słowiański i pochodzi od koła".
Najstarszą wzmianką o kołaczu przedstawia Oskar Kolberg w opisie zwyczajów, sposobów życia oraz obrzędów pt. "Lud – Krakowskie" wydanym z pomocą funduszu Księcia Jerzego Romana Lubomirskiego i drukarni Uniwersytetu Jagiellońskiego w 1871 roku, gdzie między innymi ukazuje stół weselny skromnie zastawiony, na którym nie może zabraknąć kołacza.
Następny ze staropolskich opisów przedstawia Szymonowic w sielance Kołacze: "Kołacze grunt wszystkiemu A można rzec śmiele Bez kołaczy jakoby nie było wesele". W tym samym opisie czytamy, że" (…) gdy dawano kołacze na stół, zebrane panie przed niemi śpiwały, klaskały w dłonie i prędki taniec wiodły (…)". "(…) Resztki weselnego kołacza dawano dziatwie i chłopiętom, którzy walki toczyli o większe kęski smacznego pieczywa (…).
Opis kołacza znany jest również z Wesela Wyspiańskiego. Tym sposobem tradycja pieczenia kołacza przetrwała do dziś. Obecnie kołacz pieczony na wsi znajduje się nie tylko na weselnym stole, ale jest pieczywem niemal codziennego spożycia.
Przepis:
Składniki:
35 dkg mąki tortowej ,
1/3 litra mleka ,
10 dkg margaryny,
1 łyżka cukru,
2 dkg drożdży do pieczenia,
0.25 kg sera białego,
3 jajka,
trochę mąki kartoflanej
cukier waniliowy
Ciasto wyrobić jak drożdżowe. Pozostawić na kilka minut do wyrośnięcia, a następnie uformować placki. Nadzienie zrobić z sera, jajek, cukru waniliowego i mąki kartoflanej - dobrze wymieszać. Z ciasta uformować kołacz i na środek położyć ser. Piec w temperaturze 220 stopni przez 20-30 minut.
Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie
Najnowsze
-
21:01
"Z tą tozgrzewką wszyscy mamy na pieńku"
-
17:03
Wędrują i dbają o Sądeckie
-
17:00
Lista Niezapomnianych Przebojów Not: 1517 05.05.2024
-
16:50
Tropie. Inauguracja akcji Dbam o Sądeckie
-
16:49
Nie tylko wydarzenia: majówkowe zniżki w Krakowie
-
16:46
Zmiany w komunikacji miejskiej w rejonie budowy S7 na Wzgórzach Krzesławickich. Trasy zostaną... wydłużone
-
16:11
Nowe auto z kartą paliwową. Dlaczego warto wybrać mLeasing?
-
15:58
Święto Kwitnących Sadów w Łososinie
-
15:20
W poniedziałek duże utrudnienia na zakopiance w Gaju pod Krakowem
-
14:46
Nie lekceważ ukąszenia kleszcza!
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
-
08:54
Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze