Radio Kraków
  • A
  • A
  • A

Jeden z krakowskich lokali gastronomicznych rozpoczął akcję „zerowaste”

  • Kraków
  • date_range Wtorek, 2018.10.30 14:45 ( Edytowany Poniedziałek, 2021.05.31 08:56 )
W ciągu roku polska 4-osobowa rodzina wyrzuca żywność o wartości przeszło dwóch tysięcy złotych. W ten sposób w naszym kraju marnuje się co roku około 9 milionów ton żywności. Organizacje ekologiczne twierdzą, że marnotrawstwo żywności to nie tylko problem społeczny, ale i ekologiczny. Naprzeciw temu problemowi postanowił wyjść właściciel jednego z lokali gastronomicznych na Prądniku Białym w Krakowie przy ul. Glogera 53. Jedzenie, które zostaje niesprzedane w ciągu dnia, nie ląduje w koszu, ale wyprzedawane jest wieczorem za złotówkę.

fot: Dominika Kossakowska

Lokal serwuje między innymi: zupy, tortille, pierogi, makarony i ciasta. Jak przyznaje jego właściciel Bartosz Kozieł, w gastronomii bywa różnie. Jedne dni są lepsze, drugie gorsze. Gorsze oznaczają, że jedzenia nie udało się sprzedać. Co najczęściej zostaje? "Najczęściej zupa i kanapki, tak zwane buły dnia, które rano na bieżąco robimy dla klientów" - mówi Kozieł.

Dzięki akcji „zerowaste”, którą lokal zainicjował niespełna dwa tygodnie temu, to co zostaje, można kupić za złotówkę. "Ostatnio była taka sytaucja, że była zupa, krem z cukinii. Dostawałam o nią telefony. Cały czas jest zainteresowanie. Coraz więcej klientów widzimy po 20.00. Wyprzedajemy nasze rzeczy między 20.00 i 21.00. Od tego czasu raczej nie wyrzucamy jedzenia. Zarządca też się cieszy, bo jest mniej worków w koszu, który jest mały" - mówi obsługa lokalu..

Jak przyznaje Bartosz Kozieł, nie jest toe marketingowy chwyt, ale nowoczesne podejście do zarządzania biznesem i nauka ekologii, która Polakom się przyda. Jak wynika z danych Greenpeace, Polska marnując rocznie 9 mln ton żywności, zajmuje pod tym względem w Unii Europejskiej niechlubne piąte miejsce w statystykach. Roczny dług ekologiczny Polska wyczerpuje już w maju.

- To moment, w którym zaczynamy konsumować na kredyt. Do tego czasu zjedliśmy zasoby, które w ciągu roku natura może wytworzyć. Zaczynamy konsumować to, co powinno zostać dla kolejnych pokoleń - mówi Katarzyna Karpa-Świderek z Fundacji WWF.

fot: Dominika Kossakowska 

Jak nie marnować jedzenia? Eksperci mówią, że przepis na to jest prosty. Wystarczy planować posiłki i regularnie przeglądać zapasy żywności w domu. "Prostym sposobem uniknięcia zbyt dużych zakupów jest robienie zdjęcia swojej lodówki" - mówi Maria Kowalewska z Federacji Polskich Banków Żywności.

Wśród produktów, które najczęściej lądują w koszu są: wędliny, pieczywo oraz owoce i warzywa.

 

 

 

 

(Dominika Kossakowska/ko)

Tematy:
Wyślij opinię na temat artykułu

Najnowsze

  • 15:05

    "Akcja Sznurek", czyli na ratunek krakowskim gołębiom

  • 14:30

    Uwaga! 1 i 3 maja za parkowanie na Obszarze Płatnego Parkowania trzeba normalnie zapłacić

  • 12:26

    82 lata temu wyruszył pierwszy polski kobiecy transport do KL Auschwitz. Dziś uczczono pamięć więźniarek

  • 20:46

    Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU

  • 18:19

    Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF

  • 15:39

    #PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I

  • 13:55

    RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…

  • 12:33

    W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ

  • 11:03

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM

  • 10:11

    #RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF

  • 09:44

    Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1

  • 09:21

    Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm

  • 08:54

    Piękna pogoda przyciągnęła w weekend turystów w Tatry. Ratownicy mieli ręce pełne roboty https://t.co/FkW6kCjZeH

  • 08:13

    RT @j_banka: Porannym gościem @RadioKrakow będzie dzisiaj małopolski wojewoda @Lukasz_Kmita @Malopolski_UW . Zapraszam o 8.16. https://t.co…

  • 07:56

    RT @BartMaziarz: Planowana przy @Grupa_Azoty spalarnia śmieci nie ma jeszcze decyzji środowiskowej, ale @GKadzielawski w rozmowie z @RadioK…

  • 07:27

    Synoptyk IMGW: początek tygodnia pochmurny i z deszczem https://t.co/txUCfQB0px

  • 18:05

    73 zakażenia koronawirusem; bez przypadków śmiertelnych osób z COVID-19 https://t.co/6G6r9bRt7B

  • 16:37

    Podhale: sezon pasterski uroczyście zainaugurowany; owce poświęcone https://t.co/blorc5sabb

  • 16:13

    RT @magdalenazbylu1: Zyngierki z Maruszyny i Mali Wiyrchowianie z Bukowiny Tatrzańskiej zgarniają pierwszą nagrodę na Festiwalu Złote Kierp…

  • 15:12

    Z kolei w miejscowości Kąclowa w woj. nowosądeckim na drodze wojewódzkiej 981 doszło do kolizji 3 aut. Tu na szcz… https://t.co/xyILn3RcVd

Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy

Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.

Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]

Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na  Facebooku  oraz  Twitterze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię