- A
- A
- A
Pierogi z kaczką i morelą najlepsze na Festiwalu Pierogów w Krakowie
Pierogi z kaczką i morelą oraz pierogi św. Marty – z wędzonego mięsa z ziołami - zdobyły w niedzielę pierwsze miejsca w konkursie profesjonalnym i publiczności na najlepsze pierogi podczas 16. Festiwalu Pierogów w Krakowie.Podczas festiwalu zwycięzca konkursu na najlepsze pierogi, ocenianego przez profesjonalistów, zdobywa przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami. Nagrodą publiczności za najsmaczniejsze pierogi jest z kolei przechodnia statuetka Kazimierza Wielkiego.
W tym roku przechodnią statuetkę św. Jacka z Pierogami od profesjonalnego jury otrzymała na rok krakowska firma "Sekret Smaku", która przygotowała zwycięskie pierogi z kaczką i morelą. "Szukając inspiracji, cofnęliśmy się do tradycji i wykorzystaliśmy bardzo popularne niegdyś mięso kaczki. Kaczka to zdrowy smak, morela dodaje tu takiej nuty słodkości, to bardzo dobra kompozycja. Co roku festiwal inspiruje nas i zmusza do tworzenia nowych kompozycji smaków" - powiedzieli PAP bracia Maciej i Sławomir Kapała z "Sekretu Smaku". "Jesteśmy drugi raz na festiwalu i udało nam się zdobyć nagrodę, bardzo się z tego cieszymy" – dodali.
Uznanie publiczności, która głosowała na najlepsze pierogi, zdobyły z kolei pierogi św. Marty, przygotowane przez restaurację "Polskie Smaki". Do lokalu tego trafiła na rok przechodnia statuetka Kazimierza Wielkiego. "Pierogi św. Marty to jest mięso wędzone na drzewie wiśniowym w naszej wędzarni. Do tego dodaliśmy szczyptę czosnku, kolendry i tymianku, oczywiście dodaliśmy też trochę przypraw do smaku. Od lat podczas festiwalu pierogów produkujemy pierogi z ziołami, z okazji Święta Matki Boskiej Zielnej i z powodu tego, że zioła w tym okresie są świeże, soczyste. Co roku wymyślamy specjalną recepturę na festiwal pierogów i jest to już nasza piąta nagroda w ostatnich 7-8 latach" – powiedział PAP właściciel restauracji "Polskie Smaki" Przemysław Piaskowski.
Podczas trwającego od środy festiwalu na straganach rozstawionych na Małym Rynku restauratorzy oferowali m.in. pierogi z kurczakiem i szpinakiem, pierogi z trzema rodzajami sera, pierogi z łososiem, ze szpinakiem, z serem i śliwkami. Był też pierogi myśliwego z mięsem z jelenia i podgrzybkami, z mięsem i cebulką, z soczewicą, pieczarkami i serem wędzonym. Pierogi oferowano w wersji gotowanej, opiekanej lub smażonej.
Zdaniem publiczności w tym roku zabrakło szerokiej oferty pierogów z owocami sezonowymi, a wytwórcy "ruskich" nie zawsze potrafili je dobrze doprawić. Degustujący narzekali też na cenę pierogów (1,50 i 2 zł za sztukę), ale sprzedający wyjaśniali, że od kilku już lat tak sprzedają pierogi "w cenie kosztów".
Sierpniowy termin festiwalu stanowi odniesienie do dawnego obyczaju, który w dniu święta Matki Boskiej Zielnej nakazywał kropienie ziół wodą święconą i lepienie pierogów, a także do osoby św. Jacka Odrowąża, zmarłego 15 sierpnia 1257 r. i pochowanego w kościele dominikanów w Krakowie.
Według legendy, św. Jacek w czasach głodu żywił biednych pierogami, które sam wymyślił i sam przygotowywał. Według innego podania - przechadzając się ulicami Krakowa częstował biedaków pierogami.
Tymczasem ojczyzną pierogów są Chiny. Do Europy zostały przywiezione przez Marco Polo. Według historycznych przekazów, do Polski dotarły w XIII wieku, dzięki krewnemu św. Jacka - biskupowi Iwo Odrowążowi, który zachwycił się ich smakiem podczas pobytu w Kijowie.
Organizatorem XII Festiwalu Pierogów jest Urząd Miasta Krakowa i Krakowska Kongregacja Kupiecka.
PAP/Katarzyna Maciejczyk/bp
Najnowsze
-
20:10
Przekleństwo Zagłębia? Wisła traci 2 punkty w Sosnowcu!
-
19:58
Małopolski sejmik wciąż bez marszałka. Łukasz Kmita przepadł w głosowaniu
-
19:45
Zmarł współtwórca Skaldów Jacek Zieliński
-
19:32
Ursula Von der Leyen po wizycie w domu Jana Pawła II: mocne przypomnienie o naszych wartościach
-
18:52
P. Hennig-Kloska: nie możemy zakazać zaprzęgom przejazdu do Morskiego Oka, właścicielem drogi jest powiat
-
18:16
Prof. Janusz Majcherek: najważniejsze będą decyzje personalne nowego prezydenta
-
16:53
Poniedziałkowy wieczór piłkarski na www.radiokrakow.pl / TRANSMISJE
-
16:05
Pierwsza błogosławiona z Facebooka?
-
16:03
Sylwester Tabor ponownie rektorem Uniwersytetu Rolniczego
-
15:39
Wystawa „San i Aka. Rdzenne kultury Afryki Subsaharyjskiej”
-
10:45
O poszerzaniu słownictwa publicystycznego
-
20:46
Uwaga kierowcy - utrudnienia na obwodnicy Krakowa. Między węzłami Kraków Skawina a Kraków Południe w stronę Tarnowa… https://t.co/aWCDRAdztU
-
18:19
Kraków: prokuratura złożyła apelację od wyroku dla aktora Jerzego S. https://t.co/4IBqL4fLxF
-
15:39
#PomysłNaMajówkę w Bobowej. Choć Żydzi nie powrócili do miasteczka na stałe po II wojnie światowej, to jednak samo… https://t.co/KDQZOGN34I
-
13:55
RT @Kamil_Wszolek: Jak przygotować dziecko do życia w sieci? O tym porozmawiam dziś z Magdaleną Bigaj autorką książki "Wychowanie przy ekr…
-
12:33
W maju w Pobiedniku Wielkim startuje 60. Lot Południowo-Zachodniej Polski im. Franciszka Żwirki https://t.co/p8YpCu8qgJ
-
11:03
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 783. W Makowie w powiecie miechowskim doszło do zderzenia trzech samochodów: cię… https://t.co/vHPqQzgNvM
-
10:11
#RozmowaRadiaKraków @Lukasz_Kmita: Rozważam wydanie rozporządzenia ws. zakazu przebywania na terenach zagrożonych z… https://t.co/IK9DHSKekF
-
09:44
Pojawiło się nowe zapadlisko na os. Gaj w Trzebini https://t.co/S6agoI2Hw1
-
09:21
Utrudnienia na drodze wojewódzkiej 955. W Sułkowicach w powiecie myślenickim doszło do zderzenia dwóch samochodów o… https://t.co/2WKuvfJcrm
Skontaktuj się z Radiem Kraków - czekamy na opinie naszych Słuchaczy
Pod każdym materiałem na naszej stronie dostępny jest przycisk, dzięki któremu możecie Państwo wysyłać maile z opiniami. Wszystkie będą skrupulatnie czytane i nie pozostaną bez reakcji.
Opinie można wysyłać też bezpośrednio na adres [email protected]
Zapraszamy również do kontaktu z nami poprzez SMS - 4080, telefonicznie (12 200 33 33 – antena,12 630 60 00 – recepcja), a także na nasz profil na Facebooku oraz Twitterze