Maciej Wodziński w poszukiwaniu najlepszych smaków małopolski trafił do gminy Łużna.Tam bowiem stowarzyszenie koła kobiet Łużnianka skrywa od lat przepis na bigos ze słodkiej kapusty z 1935 roku... Jak się robi ten wyjątkowy bigos - zdradziła naszemu reporterowi pani Barabra Tabiś.

Przepis:
2 kg kapusty
1/2 kg wieprzowiny
1/2 kg kiełbasy
kilka suszonych grzybów - prawdziwki
garść suszonych śliwek
1 cebula
1 łyżka smalcu
sól, pieprz, liść bobkowy, 1/2 szklanki wina
1 łyżeczka kminku

Kapustę z cebulą szatkujemy, solimy , dodajemy kminek, mieszamy lekko ugniatamy i odstawiamy na pół godziny. Śliwki myjemy, zalewny wodą i gotujemy aż będą miękkie. Kapustę odcedzamy, zalewamy w rondlu wodą do powierzchni kapusty i gotujemy kilka minut bez przykrycia. Następnie dodajemy pokrojone w grubą kostkę mięso, pokruszone grzyby, listek laurowy, parę ziaren pieprzu i dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa. Kiełbasę kroimy w grubą kostkę, dusimy na rozgrzanym smalcu pod przykryciem. Gdy mięso jest już prawie miękkie dodajemy kiełbasę, przetarte śliwki, wino i doprawiamy do smaku solą i pieprzem.

Jest to przepis z kursu dla gospodyń wiejskich z 1935 roku. Bigos jest bardzo zdrowy, syty i co ważne szybki w przygotowaniu. A smak.........wyśmienity.

Partnerem Projektu jest Województwo Małopolskie

 

 


Sponsorem programu Smaki Małopolski jest: