Kuchnia
O wodziance mętkowskiej
Było już o wodziance kminkówce, teraz posłuchajmy o wodziance mętkowskiej - zupie bardzo prostej w przygotowaniu i bardzo smacznej. Opowiadają Irena Wierzba oraz Władysława Zborowska z Koła Gospodyń Wiejskich w Mętkowie. A zaczniemy śpiewająco!
Proziaki - gorlicki przysmak
A dziś w "kuchni regionalnej" Kalina Szyszka-Treppa przygotowała dla Państwa materiał o dniu, które łączy pokolenia. A to za sprawą dwóch młodych kucharzy, który w swojej restauracji w Gorlicach łączą lokalność i tradycję z pomysłowością i nowoczesnością. O jednym z efektów kulinarnej twórczości opowiadają jego autorzy Artur Cetnarowicz i Filip Rodak.
Karp z Zatora - nie tylko w galarecie
"Zatorskie Odpusty" to coroczny jarmark organizowany w Zatorze. Panie z kół gospodyń wiejskich przygotowują karpia na przeróżne sposoby. Podczas jarmarku można było spróbować m.in. serowego tortu z karpia, racuchów z karpia i rolady z karpia w galarecie. O tym ostatnim daniu z panią Marią Głąb, przewodniczącą Koła Gospodyń Wiejskich wsi Łowiczki, rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Świąteczna bułka drożdżowa z Kobylanki
Nikt tak pięknie nie opowiada o robieniu babki drożdżowej, jak pani Maria Malinowska. Młoda duchem, mimo swych 88 lat, gospodyni z Kobylanki przez dziesiątki lat uczyła wyrobu swej magicznej babki. W czym tkwi sekret przepisu pani Marii? Posłuchajcie:
Karpiel - warzywo zapomniane?
Regionalna kuchnia małopolska jest bogata w dania przygotowywane z karpieli i brukwi - warzyw z rodziny kapustowatych. O jednym z takich dań opowiada mieszkanka wsi Rozdziele - pani Helena Klimek. Posłuchaj:
Kotlet z kaszy jęczmiennej z grzybami z Bielanki
Jesteśmy w kuchni łemkowskiej - w pięknej wsi Bielanka. O nazwie wsi, cerkwiach, starej szkole i daniu, które wymyśliły panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Bielance, Kalinie Szyszce-Treppie opowiadały Maria Stefanowska, Monika Kaczmarczyk oraz Maria Miarecka.
Pierogi po gorlicku
W "Kuchni regionalnej" prezentujemy pierogi charakterystyczne dla Gorlic. Kalinie Szyszce-Treppie opowiadał o nich kucharz - Artur Cetnarowicz, który kulinarne inspiracje czerpie m.in. z przepisów przekazywanych z pokolenia na pokolenie.
Kieselicia - danie z kuchni łemkowskiej
W "Kuchni regionalnej" danie łemkowskie. Kieselicia to kwaszony, biały żur wyróżniający się swoją gęstością. O przepisie na tę zupę, po polsku i po łemkowsku, opowiadają Maria Stefanowska, Monika Kaczmarczyk oraz Maria Miarecka z Koła Gospodyń Wiejskich z Bielanki.
W Dominikowicach - pierogów nigdy dosyć!
Pierogów nigdy dosyć! A już na pewno nie w domu pani Sabiny, która przez swoje wnuczki została okrzyknięta pierogową babcią! O pysznych pierogach z kaszanką i ziemniakami z szefową Koła Gospodyń Wiejskich w Dominikowicach - p. Sabiną Krupczak rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa.
Smażone, zielone pomidory
Po ten absolutnie wyjątkowy przepis warto było jechać 130 kilometrów. A mowa o słodkim przysmaku, jakim są smażone, zielone pomidory. O przepisie przekazywanym z pokolenia na pokolenie we wsi Kobylanka niedaleko Gorlic z Marią Głowacką-Grądalską, przewodniczącą KGW w Kobylance rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:
- 1
- 2
- ...
- 5
- 6
- chevron_right
Najnowsze
-
19:59
MŚ w kolarstwie: Kopecky obroniła tytuł, Niewiadoma na 17. miejscu
-
18:51
Rycerze, broń i warsztaty. Średniowiecze zawitało do Niepołomic
-
18:27
To rzadkość nawet na terenach leśnych, ale zdarzyło się w centrum Zakopanego. Jelenie stoczyły walkę
-
17:59
Wygrana Pałacu Młodzieży na inaugurację II-ligowych rozgrywek. "Chłopcy pokazali serce do grania"
-
16:43
Żubry bezradne pod Jasną Górą
-
15:28
Redyk jesienny w Zawoi. Bacowie uroczyście spędzili owce z Hali Barankowej. FILM
-
15:05
Przebarwienia - niechciane pamiątki lata
-
14:33
Są poprawki do budżetu na 2025 rok. Będą nowe środki dla powodzian i na odbudowę
-
22:30
Filozofia uprzedmiotowiła zwierzęta na wieki