Kuchnia
Czas na lekkostrawną moszczenicką kuchnię
Wiosna rozgościła się na dobre w naszym menu, więc czas na lekkostrawną moszczenicką kuchnię. Gorlickie gospodynie proponują gołąbki niezwijane a siostra sołtysowej Moszczenic Stanisława Mardyła objaśnia, jak wykonać danie składające się z trzech rodzajów zboża w tym kaszy manny, czy jak mawiają małopolskie gospodynie grysiku. Manna jest jednym z najstarszych produktów spożywczych. Nasi przodkowie doceniali ten rodzaj kaszy, bo szybko zaspokaja głód. W gołąbkach gorlickich gospodyń grysik pełni jeszcze jedną funkcję.
Kluski kudłate znane nie tylko na południu Małopolski
"Wróć braciom, coś wiedzą zdobył. Nie przecinaj korzeni łączących Cię z rodzinną ziemią, Choćbyś na końcu świata się znalazł" - pisał Władysław Orkan. My dziś tę wiedzę o zwracamy i utrwalamy podając przepis na danie regionalne okolic Nowego Sącza. Ta potrawa jest znana nie tylko mieszkańcom południa Małopolski. A mowa o kluskach kudłatych, które można łatwo i szybko przygotować, o czym zapewnia gospodyni, pani Bogusia z Przysietnicy w powiecie nowosądeckim. Posłuchaj:
Każdy ma swój własny przepis na jajecznicę
To zwykle pierwsza potrawa, którą uczymy się samodzielnie przygotowywać. Pierwsza i dla wielu podstawowa. Mowa o jajecznicy. Ale prosta, nie musi oznaczać nudna. Posłuchaj!
W kuchni regionalnej: cyr, bryjka lub góralski budyń
Czy wiecie dlaczego Stary Sącz nazywany jest Bryjowem a jego mieszkańcy Bryjowiakami? Wszystko z powodu bryjki starosądeckiej, tradycyjnej zupy sporządzanej z mąki razowej, okraszanej skwarkami. Ta stara regionalna potrawa doczekała się kilku terminów. Oficjalnie nazywana jest cyrem, jednak lokalni mieszkańcy wolą na nią mówić bryjka albo góralski budyń. Jak ją przyrządzić, opowiedział sołtys Dariusz Weber, który reprezentował wieś Mostki na zorganizowanym w niedzielę pikniku regionalnym w Starym Sączu. Posłuchaj:
Sezon na chłodnik czas rozpocząć
"Chłodnik litewski robi się na wywarze z młodej botwinki. Nie trzeba nic więcej dodawać. Dopiero do zimnego wywaru można dodać zielonego ogórka, rzodkiewkę, szczypiorku lub koperku. I oczywiście zsiadłe mleko" - mówi Halina Łyp.
Owsianka na śniadanie: tradycja spotyka się z nowoczesnością
O owsiance tradycyjnej, z kożuchem, na mleku prosto od krowy i tej bardziej współczesnej, na mleku kokosowym i orzechowym z Małgorzatą Kalembą-Drożdż rozmawia Marzena Florkowska.
Smaki dzieciństwa: nie było zupy mlecznej bez zacierki
W audycji "Kuchnia od kuchni" o tajemnicy zacierki i smakach z dzieciństwa, które poruszają naszą wyobraźnię i wspomnienia. W domowej kuchni spotkały się koleżanki: Maja, Weronika i Ania, w roli gospodyni Marzena Florkowska, a pracami kierowała przyszywana babcia. Posłuchaj:
Kuchnia od kuchni: Naleśniki z czarnego bzu
Naleśniki w trochę innej wersji! W audycji "Kuchnia od kuchni" rozmowa Marzeny Florkowskiej z prof. Moniką Bieniasz z Uniwersytetu Rolniczego w Krakowie. Posłuchaj:
Nieco inny kurczak
Kurczak w karmelu i ogórkami - czy to nie brzmi fascynująco? Taką oto potrawę proponuje Maciek Dąbrowski - dobra i piękna, a to nieczęste połączenie. O tym, jak ją przygotować z Maćkiem Dąbrowskim rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
Kuchnia na przednówku
Na przednówku i o przednówku z Małgorzatą Kaczmarczyk rozmawia Marzena Florkowska. Posłuchaj:
- chevron_left
- 1
- 2
- ...
- 4
- 5
- 6
- chevron_right
Najnowsze
-
19:59
MŚ w kolarstwie: Kopecky obroniła tytuł, Niewiadoma na 17. miejscu
-
18:51
Rycerze, broń i warsztaty. Średniowiecze zawitało do Niepołomic
-
18:27
To rzadkość nawet na terenach leśnych, ale zdarzyło się w centrum Zakopanego. Jelenie stoczyły walkę
-
17:59
Wygrana Pałacu Młodzieży na inaugurację II-ligowych rozgrywek. "Chłopcy pokazali serce do grania"
-
16:43
Żubry bezradne pod Jasną Górą
-
15:28
Redyk jesienny w Zawoi. Bacowie uroczyście spędzili owce z Hali Barankowej. FILM
-
15:05
Przebarwienia - niechciane pamiątki lata
-
14:33
Są poprawki do budżetu na 2025 rok. Będą nowe środki dla powodzian i na odbudowę
-
22:30
Filozofia uprzedmiotowiła zwierzęta na wieki