Radio Kraków

Nasze akcje

Flaczki po wadowicku

  • date_range 2012-08-03
Flaczki w okolicach Wadowic przygotowywano zawsze na odpust. Było to danie niedrogie, można było go przygotować wcześniej i co najważniejsze, można było nimi ugościć wiele osób na obiedzie po odpustowej sumie.

Sól wielicka

  • date_range 2012-08-03
Smak wielickiej soli doceniali już królowie. W beczkach znaczonych polskim orłem transportowano ją prosto na królewski stół.

Kołacz jodłowicki

  • date_range 2012-07-31
Kołacz był znany od wieków – początkowo jako produkt wypiekany na uroczystości weselne i odpustowe. Teraz jest powszechnie dostępny, ale...

Krzonówka sułkowicka

  • date_range 2012-07-26
To jasna, gęsta, zawiesista  zupa, z osadem białego chrzanu przygotowywana na serwatce. Ma słonawy, ostro - kwaśny smak i chrzanowy, mocny, intensywny, kwaskowy zapach.

Żurek po krakowsku

  • date_range 2012-07-25
Kremowy, nieco zawiesisty, czosnkowy - jednym słowem przepyszny. Żurek po krakowsku.

Bunc

  • date_range 2012-07-17
Góralski bunc w smaku jest łagodny i delikatny – świeży, wyraźnie słodki, im starszy tym bardziej kwaśny.

Bryndza podhalańska

  • date_range 2012-07-17
Grecy mają fetę a my bryndzę. Tak mówią górale. Bryndza to skwaszony bunc, choć kiedyś mówiono pogardliwie, że to pasta serowa.

Kapusta charsznicka

  • date_range 2012-07-16
Jest chrupiąca i jędrna. A swój niepowtarzalny smak i zapach zawdzięcza niezmiennej od pokoleń tradycji i doświadczeniu miejscowych rolników.

Jabłka łąckie

  • date_range 2012-07-13
Łąckie jabłka są wyjątkowo soczyste i aromatyczne. Kształt owoców zależy od poszczególnej odmiany.

Karp zatorski

  • date_range 2012-07-11
Jest królem małopolskich stawów. Już przed wiekami zachwycali się nim królowie i książęta.Rok temu jego walory doceniła także Komisja Europejska, przyznając tej smacznej rybie specjalny certyfikat.

Najnowsze

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię