Przepisy Lidii Moroń-Morawskiej:

Ciastka owsiane z Małopolskim Miodem Spadziowym

- 400 g płatków owsianych górskich

- 5 łyżek miodu

- 2 jajka

- 100 g masła

- 2 banany

- 2 łyżki siemienia lnianego

- 4 łyżki słonecznika

- łyżka cynamonu

Masło roztopić na małym ogniu. Banany rozgnieść widelcem na papkę. Do dużej miski wsypać płatki owsiane, siemię lniane, słonecznik i cynamon.

Do suchych składników wlać masło i wymieszać. Następnie dodać jajka, miód i rozgniecione banany.

Piekarnik rozgrzać do 180°C. Blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Nabierać łyżkę stołową masy i nakładać na blachę formując ciastka.

Piec około 15 minut na złoty kolor

Wskazówka: ciastka wyjmujemy z piekarnika gdy są jeszcze bardzo miękkie. Ciastka stwardnieją po ostygnięciu.

Kasza pęcak ze śliwkami, orzechami i miodem

- kasza pęcak 1 szklanka,

- wędzone śliwki 200 g,

- 5 łyżek miodu (najlepiej aromatycznego np. lipowy, kruszynowy, nektarowo-spadziowy),

- masło 100 g,

- orzechy włoskie 100 g,

- orzechy laskowe 50 g,

- migdały 50 g,

- cynamon ½ łyżeczki,

- mielony kardamon ¼ łyżeczki,

- 3 goździki.

Kaszę ugotować na sypko zgodnie z przepisem na opakowaniu. W międzyczasie podprażyć orzechy i migdały na suchej patelni. Śliwki pokroić na ćwiartki. Do gorącej kaszy dodać masło, śliwki oraz przyprawy i wymieszać dokładnie. Gdy kasza trochę ostygnie dodać miód.