Radio Kraków

Kuchnia

W kuchni regionalnej: smalec żegociński

  • date_range 2016-11-28
W kuchni regionalnej proponujemy najbardziej popularne danie w Żegocinie. Inspirację czerpaliśmy z wyjątkowej - Żegocińskiej Książki Kucharskiej. O tej publikacji oraz o słynnym żegocińskim smalcu Kalinie Szyszce-Treppie opowiadali: pan Jan Marcinek - prezes Stowarzyszenia Rozwoju Gminy i Wspierania Przedsiębiorczości w Żegocinie oraz pani Rozalia Bilska - członkini tego stowarzyszenia.

Zupa magiczna ze Stryszowa

  • date_range 2016-11-21
Absolutnie wyjątkowa potrawa o niecodziennym smaku i nazwie - zupa magiczna, której receptura została wymyślona w gminie Stryszów. Do degustacji i gotowania zachęca Lucyna Piętoń, a Maciej Szymanowski opowie o miejscu, w którym między innymi to danie jest przyrządzane. Jest to jedyny w Polsce inkubator kuchenny.

Flaki po małopolsku, czyli kasza jaglana z kutkami

  • date_range 2016-11-14
Flaki to potrawa uważna za narodową zarówno w Polsce jak i w Niemczech, Włoszech czy Francji. W kuchni regionalnej dowiedziemy, że na pewno istnieje polski, a więc i narodowy, odpowiednik flaków, wywodzący się z gminy Gdów. Jest to kasza jaglana z kutkami. Flaki to jednak zupa mająca swoich zwolenników ale też i przeciwników.

Lanckorońskie pierogi z czosnkiem niedźwiedzim

  • date_range 2016-11-07
Czosnek niedźwiedzi to roślina, której zastosowanie w polskiej kuchni od kilku lat znacznie wrosło. Wprowadzenie tego produktu do różnych przepisów nadaje daniom zdrowszy, a tym samym bardziej pożądany według aktualnych trendów kulinarnych, standard. Lecznicze właściwości czosnku niedźwiedziego powodują, że ludzie coraz chętniej sięgają po tę dziko rosnącą roślinę, występującą szczególnie w lasach na górzystych terenach. Należy jednak niezwykle uważać podczas zbioru czosnku niedźwiedziego. Jego liście wyglądem łudząco przypominają liście konwalii, która jest rośliną trującą. O daniu pochodzącym z Lanckorony, które dzięki dodaniu czosnku niedźwiedziego zupełnie zmieniło swój charakter, Kalinie Szyszce-Treppie opowiada Ewa Cebula.

Jastrzębskie wionki

  • date_range 2016-10-31
Tradycyjnym obyczajem jest puszczanie wianków na wodzie w Noc Świętojańską. Miedzy innymi ten zwyczaj stał się inspiracją dla mieszkańców wsi Jastrzębia do stworzenia kulinarnego elementu charakteryzującego tą miejscowość. Więcej o przepisie na jastrzębskie wionki Kalinie Szyszce-Treppie opowiada pomysłodawca tego wypieku - pan Maciej Szymanowski.

Zupa z chrzanu, czyli chrzanówka

  • date_range 2016-10-24
Najczęściej chrzan jadamy jako dodatek do mięs, wędlin czy ćwikły, traktując go jako przyprawę. Mniej pospolitym zastosowaniem tego warzywa jest gotowanie na jego bazie zupy, która potocznie nazywana jest chrzanówką. I choć nie jest to zupa pojawiająca się w każdym polskim domu, to w wielu regionach cieczy się popularnością. O przepisie na chrzanówkę sięgającym początków XIX wieku wraz z Marią Piwowar rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:

Pierogi gryczanki z pokrzywą

  • date_range 2016-10-17
W kuchni regionalnej Kalina Szyszka-Treppa rozmawia z panią Ewą Cebulą o pierogach gryczankach z pokrzywą. To ich wyjątkowy smak sprawił, że stały się sławne w całej okolicy, od Zakrzowa do Lanckorony.

Kluski hałuski

  • date_range 2016-10-10
Jedną z najbardziej charakterystycznych dla Podhala potraw są kluski hałuski. To prosty i bardzo smaczny posiłek jadany o każdej porze dnia. Na śniadanie serwuje się hałuski z mlekiem, na obiad z mięsem, a na kolację ze skwarkami. O kluskach podawanych do dziś w podhalańskich domach Kalina Szyszka-Treppa rozmawiała z sołtys wsi Witów, panią Kazimierą Bzdyk. Posłuchaj:

Podhalańskie moskole

  • date_range 2016-10-03
Moskole to danie, które zawdzięcza swoją nazwę rosyjskim jeńcom przebywającym na Podhalu w czasie I wojny światowej. Dziś mało kto zastanawia się nad pochodzeniem tej potrawy. Aktualnie moskole są nieodłącznym elementem kulinarnej tradycji Podhala. O tych wyjątkowych placach z Zofią Łukaszczyk rozmawiała Kalina Szyszka-Treppa. Posłuchaj:

Herbata niegowicka

  • date_range 2016-09-26
Herbata to napój parzony przez Chińczyków jeszcze przed naszą erą. Zwyczaj wytwarzania esencji z liści roślin i ziół do Europy dotarł w XVI wieku. Sztuka parzenia herbaty i wszystkiego, co jest z tą czynnością związane - staje się coraz bardziej popularne. Ciągle są otwierane nowe sklepy poświęcone jedynie temu napojowi lub popularne herbaciarnie. Dla koneserów herbaty, Kalina Szyszka-Treppa postanowiła zdradzić przepis na regionalną herbatę niegowicką.

Kontakt

Sekretariat Zarządu

12 630 61 01

Wyślij wiadomość

Dodaj pliki

Wyślij opinię